Acasă » Stiri » Festivalul de Datini si Obiceiuri de Anul Nou (Galerie FOTO/VIDEO)

Festivalul de Datini si Obiceiuri de Anul Nou (Galerie FOTO/VIDEO)

La romani, sarbatorile de iarna, indeosebi cele de Craciun si de Anul Nou, sunt adevarate sarbatori de suflet. Amintirile copilariei ce ne revin puternic in minte si in suflet, zapezile bogate si prevestitoare de rod imbelsugat, colindele si clinchetele de clopotei, mirosul proaspat de brad, dar si de cozonaci, nerabdarea asteptarii darurilor sub pomul de iarna, toate creeaza  in sanul familiei o atmosfera de basm, liniste sufleteasca si iubire.

De la Sfantul Nicolae si pana la Sfantul Ion, romanii se simt in sarbatoare. Cele mai asteptate sunt Craciunul, considerat ca sarbatoare a nasterii Domnului; si Anul Nou, care face trecerea de la un an la altul. Oamenii au cultivat aceste sarbatori de-a lungul timpului, creand traditii si obiceiuri adaptate culturii lor specifice.

Craciunul mai este numit si sarbatoarea familiei; este ocazia cand toti se reunesc, parinti, copii, nepoti; isi fac daruri, se bucura de clipele petrecute impreuna in jurul mesei, cu credinta ca prin cinstirea cum se cuvine a sarbatorilor vor avea un an mai bogat.

Pentru fiecare sarbatoare sunt o serie de datini. Una dintre cele mai raspandite datini la romani este colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale. Astfel in ajunul Craciunului, cete de colindatori ureaza pe la casele gospodarilor pentru sanatate, fericire,  prosperitate si implinirea dorintelor in noul an.

In seara de Anul Nou, pe langa colindele religioase (pe care le canta fetele), exista vechi colinde laice cum sunt: Capra, Ursul, Strutul, Calutii, Cerbul etc. Acestea sunt in fapt jocuri de masti si costumatii speciale, realizate de mambrii formatiei, menite sa alunge spiritele rele din noul an. O alta urare traditionala in ajunul Anului Nou este Plugusorul, care este intotdeauna insotit de strigaturi, pocnete de bici si sunete de clopotei. Textul este recitat intr-un ritm vioi, urarea fiind vesela si optimista.

Pentru comuna Popricani, traditiile au un loc foarte important. Acestea sunt pastrate, si date din generatie in genratie. Pentru a stimula tinerii in a duce mai departe aceste traditii, Primaria Popricani, in frunte cu domnul primar Pirlog Valeriu a pus bazele unui festival, menit sa adune o diversitate cat mai mare de obiceiuri intr-un spectacol public. Acest spectacol-concurs, va avea loc in fiecare an, pe data de 31decembrie, in curtea Primariei. Se vor acorda premii pentru cel mai bun rol, pentru cea mai buna formatie, pentru cea mai frumoasa costumatie si altele asemenea.

In anul 2013, s-au inscris in concurs 15 formatii: Cerbul de la Cotu-Morii, Capra de la Vulturi, Capra de la Vinatori, Capra cu 2 iezi, Cerbul de la Moimesti, Tapul de la Vulturi, Jianul de la Cuza-Voda, Capra de la Cuza-Voda, Cpra de la Tipilesti, Cerbul de la Tipilesti, Strutul de la Popricani, Capra Cristinel Gorovei, Ursul din Popricani, Ursul de la Tipilesti si Calutul de la Moimesti.

A existat un juriu, format din lideri ai comunei (Palimaru Dan, Baciu Petru, Radu Marian, Fedeles Constantin, Ciobotaru Vasile si Tanase Mihaela).

 

Castigatorii anului 2013 au fost:
Cel mai bun rol:
1. Strutul de la Popricani
2. Jianul de Cuza-Voda
3. Capra de la Tipilesti

 

Cea mai frumoasa costumatie:
1. Calutul din Moimesti
2. Capra de la Vinatori
3. Cerbul de la Cotu-Morii

 

Toti participantii au primit colacei si daruri din partea Domnului Primar Valeriu Parlog.

 

Sari la conținut