Acasă » Urari Sarbatori » Ziua Drapelului National al Romaniei- 26 Iunie

Ziua Drapelului National al Romaniei- 26 Iunie

Astazi, 26 iunie, sarbatorim

Urmas al vechilor steaguri de lupta din Moldova si Ţara Romaneasca, tricolorul a aparut in secolul al XIX-lea si a devenit simbol al identitatii si unitatii nationale. Ziua de 26 iunie a fost proclamata Zi a Drapelului National al Romaniei in mai 1998.

Istoria Tricolorului, un simbol mai vechi decat Marea Unire, incepe în 1848. In forma pe care o are si astazi, drapelul a fost adoptat în 1867, in timpul domniei lui Carol I: albastrul apare langă hampa, galben în mijloc, rosu in partea exterioara.

Tricolorul ca simbol al natiunii romanesti apare la inceputul secolului al XIX-lea. Poate fi vazut in picturile de pe panza drapelului rascoalei lui Tudor Vladimirescu, in cadrul careia li se atribuie pentru prima oara semnificatia: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Fratie (rosul sangelui).

Tricolorul romanesc e simbol de libertate la 1848 si de unitate la 1859. Ii insoteste pe ostasii care aduc independenta Romaniei in 1877. Spre el vor privi cu speranta romanii in lupta pentru unitate, incununata la 1918.

Astazi, il vedem zi de zi pe institutiile publice, dar tricolorul nu este doar un decor oficial. Steagul capata suflet cand e purtat de un sportiv victorios sau cand onoreaza un militar cazut la datorie. Drapelul ne umple de bucurie si ne sprijina in suferinta, fiind un simbol care se transforma in sentiment atunci cand se intalneste cu momente cheie din vietile noastre si din destinul tarii.

sursa: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/26-iunie-ziua-drapelului-national-al-romaniei-tricolorul-un-simbol-mai-vechi-decat-marea-unire-261232

Modificare Dimensiune Font
Contrast Mare