Acasă » Știri » Primăria Popricani vă roagă să reciclați deșeurile din sticlă, hârtie, plastic și metal din gospodăria dumneavoastră

Primăria Popricani vă roagă să reciclați deșeurile din sticlă, hârtie, plastic și metal din gospodăria dumneavoastră

Uniunea Europeană îi obligă pe români să reducă anual cu 15% cantitatea de deşeuri depuse la halda ecologică. Iar că această ţintă să fie atinsă, singura soluţie o reprezintă reciclarea deşeurilor. Ce este reciclarea? O definiție simpla și pe înțelesul oricui a reciclării este procesul de descompunere și reutilizare a materialelor care altfel ar fi aruncate la gunoi și pierdute definitiv. Principalele sectoare de activitate unde reciclarea joaca un rol important.


Beneficiile reciclării pentru mediu

• prin reciclare se poate stopa creșterea depozitelor de deșeuri care nu numai poluează masiv mediu dar creează și o imagine dezolanta a localitatilor, distrugând sănătatea celor care locuiesc în preajma celebrelor “gropi de gunoi”.

reciclând, poluanții eliberați în apă și aer se diminuează considerabil, contribuind la stoparea factorilor care deteriorează sănătatea populației

• prin reciclare se reduc emisiile de gaze cu efect de seră din admosfera

• prin reciclare economisim pe termen lung cheltuielile comunității cu energia: înțelegeți mai bine, gândiți un singur bec poate fi alimentat timp de patru ore cu energia economisita de la o singura sticlă reciclata!

• prin reciclare se conserva resursele naturale ale Pământului


Beneficiile reciclării pentru economie

• studiile demonstrează reciclarea privita un obicei normal poate genera locuri de muncă atât în cadrul firmelor care se ocupă cu colectarea deșeurilor, a celor care se ocupă cu reciclarea lor sau, de ce nu, în cadrul celor care se ocupă cu consultanța de mediu

• reciclarea facilitează creșterea veniturilor unei categorii de membri ai comunității, prin valorificarea materialelor colectate la diverse unități de colectare

• pentru fiecare loc de muncă creat în industria de gestionare a deșeurilor, reciclarea creează alte patru.
Știi care sunt cele mai comune materialele pe care le poți recicla? În zilele noastre exista o varietate largă de materiale pe care le putem recicla, de la reciclarea deșeurilor de ambalaje, la cele de sticlă, carton sau metal, însă astăzi aducem în atenția dumneavoastră cele mai des întâlnite situații.
Reciclarea metalelor

Metalele sunt un material atât de versatil încât se reciclează foarte ușor; prin reciclarea metalelor se reduce cu 70% consumul de energie față de producerea unui element complet nou.

• folia de aluminiu poate fi reciclată foarte ușor prin topire sau pur și simplu prin îmbogățirea foliei reciclate cu aluminiu metalic

• cutiile de aluminiu – într-o societate în care consumul de diverse băuturi carbogazoase conservate în cutii de aluminiu a crescut, reciclarea este o modalitatea prin care s-ar putea economisi cantități mari de energie.

oțelul și tabla rezultată de la conserve Reciclarea hârtiei și cartonului

• cartonul ondulat – reprezintă cea mai mare parte a cartonului pe care îl regăsim în viață de zi cu zi a oamenilor.

Peste 70% din cutiile de carton au fost transformate în rumeguș, așchii de lemn sau alte produse din hârtie. Alte produse de carton reciclate sunt folosite pentru a face cutii de cereale, hârtie, etc. • reviste și ziare – desi trăim în era tehnologiei mai există oameni care nu ar renunță pentru nimic în lume la placerea de a răsfoi un ziar sau o revista.

imaginați acestea generează cantități mari de deșeuri. Studiile arată o tonă de hârtie reciclată poate economisi suficientă energie pentru alimentarea unei gospodării timp de cinci luni!
Reciclarea sticlei

Sticlele și borcanele nu sunt la fel de versatile precum hârtia sau produsele metalice atunci când vine vorba de reciclare dar pot fi și ele excelent valorificate și reciclate. Diferitele tipuri de reciclare a sticlei se referă de obicei la culoarea sticlei sau a borcanului. • sticla clară – cea care constituie cea mai mare parte a pieței de sticla, puțin peste 60%

sticla colorată – unul dintre motivele pentru care sticla poate fi greu de reciclat este din cauza faptului culorile nu pot fi îndepartate. De exemplu, sticla de culoarea chihlimbarului reprezintă un procent de 31% din piață deoarece poate fi refolosită numai în alte produse din sticlă de culoarea chihlimbarului atunci când este reciclată. În general, articolele sensibile la lumina soarelui sunt stocate în sticle și borcane din sticla de culoare bruna sau verde.
Primăria Popricani roagă separați deșeurile menajere de deșeurile casnice în gospodărie. rugam duceți deșeurile din hârtie, sticla, plastic și metal la cele trei pubele de reciclare din satul dumneavoastră. Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

Stimaţi locuitori ai comunei Popricani…

Vă scriu cu privire la un subiect care ne priveşte pe toţi, important pentru comuna noastra: gestionarea deşeurilor.

Doresc să vă informez asupra câtorva aspecte, poate încă insuficient cunoscute:

  • Toţi cetăţenii ţării sunt obligaţi prin lege să precolecteze în mod separat diferitele categorii de deşeuri (Legea 211/2011). Cetăţenii au posibilitatea să colecteze selectiv fracţia uscată (hârtie, sticlă, plastic, metal) în eurocontainerele puse la dispozitie de operatorul salubritate.
  • Colectarea deşeurilor de la locuinţa dumneavoastră de către operatorul de salubritate licenţiat se realizează în ziua de marti pentru deseurile reciclabile, iar pentru deseurile mixte miercurea.
  • Deşeurile colectate separat ajung la destinaţii diferite, în vederea reciclării.

În speranţa unor rezultate pozitive, vă mulţumesc pentru colaborarea cu Primăria şi partenerii noştri pentru o comuna mai curata.

Valeriu Parlog

Primarul comunei Popricani

Modificare Dimensiune Font
Contrast Mare